Nová suma životného minima zasiahne aj predčasné dôchodky

25.06.2013 Bratislava

Bratislava 25. júna (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že od 1. júla 2013 môže po splnení ostatných zákonných podmienok priznať predčasný starobný dôchodok len tým poistencom, u ktorých suma tohto dôchodku bude predstavovať najmenej 237,80 eura mesačne.

To znamená, že bude vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo u sporiteľov v II. pilieri dôchodkového sporenia bude najmenej 118,90 eura mesačne (0,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu).

Každoročne od 1. júla sa totiž mení suma životného minima, ktorá má vplyv na vznik nároku na predčasný starobný dôchodok. Podľa návrhu opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o úprave súm životného minima by výška sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu s účinnosťou od 1. júla 2013 mala byť 198,09 eura mesačne. Návrh opatrenia však zatiaľ nebol publikovaný v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok pritom je, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo vyššia ako 0,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu v prípade, ak je poistenec zároveň sporiteľom a získal najmenej 5 rokov obdobia starobného dôchodkového sporenia.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
 

Vyberte región